Produktion

Materialerne

madeinnepal.dks produkter er lavet af 100% råuld. Ulden kommer hele vejen fra New Zealand og i hele verden betragtes den New Zealandske uld som den fineste af sin art. For madeinnepal.dk er det ikke kun vigtigt, at kvinderne, der laver tæpperne, har ordentlige arbejdsforhold - vi går også op i dyrenes forhold. Fårene i New Zealand lever et frit og sorgløst liv i de storslåede omgivelser og de er primært opdrættet med henblik på at anvende deres uld.

Forarbejdning af ulden

Ulden vaskes og kartes igen og igen for at fjerne evt. snavs og urenheder som fx. græs og jord. Processen foregår i Nepal ca. 1 time uden for Kathmandu og her forarbejdes der uld til hele verden.

Farvning af ulden

Ulden farves med farver, der er ikke allergiske, ikke toksiske og 100% AZO-fri. Ikke én leverandør i Nepal har det samme farvekort, så det gælder om at holde tungen lige i munden, når ulden skal farves, så det bliver den samme farve gang på gang.

Fremstilling af kugler

Når ulden ankommer hos vores levernadør, tørrer den først en dags tid i solen. Derefter vaskes ulden og der trilles flere tusinde kugler dagligt, så de mest anvendte farver altid er klar til brug. Kvinderne aflønnes efter antal af kugler de fremstiller, så de har selv indflydelse på, om de vil være effektive eller tage den med ro.

Ulden har tørret i solen og skal laves til kugler - hver kvinde laver ca. 1500 om dagen

Mange tusinde kugler er blevet håndrullet og skal endnu engang tørre i solen

Kuglerne er helt færdige og nu skal de laves til tæpper i alverdens farver

Fremstilling af tæpper

Efter den lange proces med at fremstille kugler, er der et nyt hold af kvinder klar, der syr tæpperne. Tæpperne sys med stærk og holdbar polyestertråd. Det tager en dag at lave et 90 cm. tæppe med 1725 kugler og de større tæpper på 200 - 300 cm. tager 7 - 10 dage at lave. Pga. det store arbejde laves de helt store tæpper ofte af flere kvinder på samme tid. Kvinderne aflønnes ligeledes efter antallet af tæpper og da mange af kvindernes mænd arbejder, beragtes jobbet som et fritidsjob, hvorfor flere af dem kun arbejder et par timer af dagen og mange arbejder hjemmefra. Flere af mændene har lært at lave tæpper og de hjælper indimellem deres koner - det finder vi ekstra charmerende og det siger lidt om det gode familierelationer i nepalesiske familier.